Veel woningbezitters komen bij een scheiding in de problemen. Als je in Gemeenschap van Goederen bent getrouwd en je hebt een koophuis, ben je beiden 50% eigenaar. Dit eigenaarschap is individueel en niet overdraagbaar. Als één van de ex-partners na de scheiding in het huis wil blijven wonen dan moet hij de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Banken beoordelen deze situatie als een ‘nieuwe’ hypotheek. Omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt wordt het steeds lastiger om dit hele bedrag te kunnen lenen op één naam.
Hierdoor is dit lastig:
De banken zijn nu strenger waardoor de hypotheek soms niet meer omgezet kan worden. Je loopt dus het risico dat je je huis noodgedwongen moet verkopen. Maar doordat de woningprijzen afgelopen jaren flink zijn gedaald kun je hierdoor flink in de problemen komen. Landelijk gezien kampen 1,5 miljoen huishoudens met onderwaarde van hun woning concludeert het Centraal Bureau voor Statistiek.
In sommige gevallen is een onderwaarde onacceptabel en moet de woning op beider namen blijven staan en is het wachten op een juist moment om de woning te verkopen of misschien wel op een verandering in de situatie (bijvoorbeeld een nieuwe partner die een hypotheekdeel wil overnemen).
Voor woningbezitters die kampen met onderwaarde is er licht aan de horizon
Voor het eerst in afgelopen jaren is er echt sprake van een stijging in de huizenprijzen. Mede dankzij de lage rente en de optimistische geluiden vanuit de markt worden er in 2014 weer meer huizen verkocht dan voorgaande jaren. Dit uit zich ook in een prijsstijging in het derde kwartaal: In het Gooi 1,6%, Almere 5,1% en Amsterdam 6,1%.
Al met al is er geen eenduidig antwoord te geven wat je het best kunt doen bij scheiding. Dit verschilt per gezin en zelfs per moment. Het belangrijkste is om je goed te verdiepen in jouw situatie en alle opties te overwegen. Dit loont voor nu en op de lange termijn.