Indexering van alimentatie 2021
november 3, 2020Het Scheidingsbureau heeft als deskundige bij mogen dragen aan de film “Zij lijkt het probleem te zijn”
december 17, 2020Afgelopen periode heeft voor velen extra spanning opgeleverd. Opeens minder naar kantoor en thuis werken? Waren je kinderen veel thuis en boterde het nou niet echt tussen jou en je partner? In een tijd waarin je buiten de deur weinig afleiding kunt zoeken en je aangewezen bent op je naasten kun je soms tot inzichten komen. Wat nou als je tot de conclusie komt dat je het samen niet meer prettig hebt, of dat je je partner niet meer kunt bereiken? Overweeg je een scheiding? En hoe doe je dat, goed scheiden.
De knoop doorhakken om daadwerkelijk uit elkaar te gaan is een hele lastige. Je weet niet wat je keuze teweeg brengt, je toekomst ligt open en dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Nu kun je het gevoel hebben niet happy te zijn in je relatie maar je weet wel hoe jouw leven eruit ziet.
Om de afweging te maken of dit het moment is om een scheiding in gang te zetten staan hieronder een aantal tips:
tip 1: Weet je zeker dat je deze stap wilt zetten?
Je kunt met jezelf aan de slag om je gedachten te ordenen. Ook al is de toekomst om alleen verder te gaan onbekend, hoe weet je wat de juiste keuze is? Als je onderbuikgevoel je al een kant op heeft gestuurd maar je hoofd nog niet je bekende leven wilt opgeven kun je voor jezelf een tijdslijn visualiseren. Stel jezelf een leven voor mét je partner en stel jezelf een leven voor waarbij je alleen verder gaat. Voel je verschil in de twee toekomstperspectieven? Is er één keuze dat voelt als een stap terug in de tijd? Voelt er één als een stap voorwaarts? Als je duidelijk bent van je gevoel is het mogelijk tijd om een volgende stap te zetten.
Tip 2: Bedenk voor jezelf welke hulp het beste bij jou en bij je partner past.
Heb je behoefte aan hulp om je gedachten te ordenen? Mogelijk kan een psycholoog hierbij helpen. Als je en je partner nog willen werken en geloof hebben is de relatie kun je relatietherapie overwegen. Bij de overweging van een scheiding is een mediator/scheidingsadviseur de meest passende stap.
Tip 3: Haastige spoed is zelden goed.
Het kost tijd om zowel emotioneel weer wat duidelijkheid en rust te krijgen, daarnaast kun je de juridische en financiële afwikkeling maar één keer doen. Als je te overhaast beslissingen neemt óf je door emoties laat leiden kun je achteraf spijt krijgen van je afspraken. Als je eenmaal hebt getekend zijn deze afspraken zeer moeilijk terug te draaien. Goed scheiden kan maar één keer. Laat je dus niet leiden door de wens om er snel vanaf te zijn.
Tip 4: Welk traject past goed bij jou?
Op internet lees je over doe-het-zelf scheidingen, deze kunnen goedkoop zijn qua kosten maar let goed op wat de gevolgen zijn van jullie afspraken. De directe gevolgen heb je vaak in beeld, de indirecte gevolgen staan niet altijd helder op het netvlies. Een indirect gevolg kan zijn dat de belastingdienst jullie afspraak als een schenking zien. Als ze een schenking constateren kun je geconfronteerd worden met schenkingsbelasting. Dit is niet de nasleep die je wenst.
Zijn jullie nog in staat om samen aan tafel te zitten met behulp van een mediator/echtscheidingsadviseur? Een mediator wordt vaak gezien als de meest respectvolle manier om een relatie te verbreken omdat je samen aan tafel wordt geïnformeerd en geadviseerd, zo kun je samen goed scheiden. Je bepaalt (onder begeleiding) zelf wat je wilt afspreken waarbij de scheidingsadviseur jullie situatie financieel en fiscaal optimaliseert. Zo word je bewust van de meest gunstige regelingen. Als je behoefte hebt aan iemand die alleen voor jouw belangen vecht, dan is een advocaat een mogelijkheid die op jouw behoefte aansluit.
Tip 5: Maak onderscheid in emotie en belangen.
Al voel je momenteel veel boosheid, schuldgevoel of onbegrip naar je partner, in een scheidingstraject met juiste begeleiding krijg je inzicht in je emotie en je doelen goed voor ogen. Soms is het tijd voor emotie maar soms is contact met je partner nodig. Het is prettig om handvatten te krijgen hoe je je gevoelens kunt neutraliseren. Zeker als er kinderen in het spel zijn.
Tip 6: Denk vooruit. Afspraken maak je voor nu en in de toekomst.
Ook na de scheiding zullen er zaken zijn die je met elkaar moet bespreken (zeker als jullie samen kinderen hebben). Helaas kun je niet alles voorzien en vastleggen in een ouderschapsplan. Contact en overleg zal altijd nodig zijn. Hoe je dit voor de kinderen en voor jullie als ouders op een prettige manier kan verlopen is niet alleen fijn voor nu. Goed scheiden geeft duidelijkheid, rust en samen bouw je aan je eigen toekomst.
Wil je meer informatie dan zijn jullie samen van harte welkom voor een kennismakingsgesprek.