Goed scheiden, hoe doe je dat? Hier een aantal tips
november 19, 2020Wat doe je als mediation niet werkt?
februari 1, 2021Als je relatie ten einde loopt is er vaak een gevoel van ongelijkwaardigheid / scheefgroei. Waar in het begin van de relatie sprake was van een aanvulling op elkaar, kan dat uitgroeien tot een scheve onevenwichtige relatie. Hoe meer ruimte de één aan de ander geeft, hoe meer ruimte de ander in kan nemen. Dit kan uitmonden in een destructieve relatie. Dit is lastig om te zien als je in de relatie zit. Het is ook lastig om als professional (aldus scheidingsdeskundige Eelke Bokelman) te signaleren.
Voor de educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn” heeft scheidingsdeskundige Eelke Bokelman, haar expertise in kunnen zetten en heeft ze mede bijgedragen aan de totstandkoming van deze film.
Onlangs is de educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn” uit gebracht.
Intiem geweld blijft voor buitenstaanders vaak onzichtbaar. Hoe kunnen hulpverleners dan signaleren dat het speelt? In deze educatieve film is een succesvolle maar kwetsbare vrouw te zien die te maken krijgt met intiem geweld en dwingende controle. Met indringende scenes wordt getoond hoe dit destructieve gedrag eruit kan zien. Experts geven toelichting op hoe intiem geweld als hulpverlener te signaleren en bespreekbaar te maken is. Het is belangrijk dat er binnen de hulpverlening meer zicht komt op deze vorm van huiselijke geweld. Ook mannen kunnen slachtoffer worden van intiem geweld.
Waarom deze documentaire?
Emotioneel en psychisch partnergeweld grijpt diep in op de denk- en voelprocessen van slachtoffers. De impact die het op cliënten heeft is groot en juist in deze tijd waarin mensen geïsoleerd zijn, is het extra belangrijk te letten op de signalen ervan. Plegers zorgen ervoor dat de mensen om hen heen in een permanente staat van verwarring leven. Zij proberen mensen dicht om hen heen in hun perspectief te ‘trekken’, omdat ze voortdurend vanuit eigen behoeften redeneren. Ze zetten manipulatietechnieken in om controle te houden. Omdat het gedrag van de pleger naar buiten toe compleet anders is dan binnenshuis, wordt het slachtoffer meestal niet geloofd, wat extra verwarring en beschadiging oplevert. Slachtoffers kunnen zonder steun heel moeilijk loskomen van een dergelijke relatie. De rol van professionals is dus heel belangrijk. Helaas hebben nog maar weinig professionals zicht op deze vorm van huiselijk geweld en de verborgen dynamiek hierin.
Herkenning door professionals is moeizaam, maar zeker mogelijk. In deze educatieve film is te zien hoe hulpverleners eerst worstelen om de psychische problemen waarmee de vrouw kampt goed te duiden. Hij lijkt een normale, betrokken man te zijn en zij een labiele, onzekere vrouw. Maar klopt dit beeld wat wordt neergezet wel met de realiteit? De therapeut gaat op onderzoek uit naar wat er werkelijk gaande is. Zal het haar lukken om de destructieve dynamiek te duiden waar haar cliënte zich in bevindt en die zich achter de coulissen afspeelt?
De educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn” laat in indringende scenes zien hoe intiem geweld eruit kan zien en hoe hulpverleners het kunnen herkennen.
Een educatieve film over het herkennen van intiem geweld oftewel dwingende controle. De film is gemaakt door documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films, in opdracht van gemeente Amsterdam.